Den 40-årige lokalpolitiker står til at skulle vikariere for det radikale folketingsmedlem Lotte Rod når hun går på barsel til oktober. Men Kleinschmidt vil hellere kaste alle sine kræfter ind i kampen om borgmesterposten i Sønderborg.
Til folketingsvalget 2015 fik Stephan Kleinschmidt 2.819 personlige stemmer og var millimeter fra at blive valgt ind i Folketinget for Radikale Venstre. Derfor står Kleinschmidt til at afløse Lotte Rod, når hun går på barsel til oktober. Kleinschmidts politiske ambitioner har dog ændret sig siden, og han meddelte i marts 2017, at han nu går direkte efter borgmesterposten i Sønderborg, når der er kommunalvalg den 21. november i år, men timingen er ikke optimal. Derfor takker han nu nej til vikariatet i Folketinget.

”Selvfølgelig er muligheden for at yde en indsats for Sønderborg og regionen som folketingsmedlem interessant – også i en kortere periode. Og sigtekornet er fortsat rettet mod at udvide mit politiske engagement for Sønderborg og Sønderjylland; men nu som borgmester i Sønderborg Kommune. Det er første prioritet. Alle sejl er sat til kommunalvalget i november. Og kursen holdes for at indfri målet”, siger Slesvigsk Partis borgmesterkandidat Stephan Kleinschmidt. Lokalt har Stephan Kleinschmidt valgt at lægge kræfterne i Slesvigsk Parti i Sønderborg, og landspolitisk i Radikale Venstre, hvor han siden november 2012 har været folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland. “Jeg har altid gået helhjertet ind i mine politiske projekter. Sådan skal det fortsat være. Da jeg stillede op til folketinget, var det for at blive valgt. Og selvom jeg er beæret over muligheden, kan jeg mærke, at der, hvor jeg kan gøre den største forskel nu, er som borgmester i Sønderborg”, siger Kleinschmidt.

Fakta om Stephan Kleinschmidt
– 40 år og født og opvokset i Sønderjylland som en del af det tyske mindretal.
– I gang med sin tredje periode i Sønderborg Byråd for Slesvigsk Parti, i øjeblikket som formand for Kulturel      og Regional Udvikling, formand for Kulturregion Sønderjylland Schleswig.
– Initiativtager til Sønderborgs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017.
– Arbejder som seniorkonsulent for den slesvig-holstenske delstatsregering i Kiel.
– Fik fordoblet sine personlige stemmer ved kommunalvalget 2013 til 2571