PRESSEMEDDELESE: Slesvigsk Parti og Sydslesvigsk Vælgerforening retter i et fælles brev til Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde en skarp kritik mod et delelement i regeringens udspil til sundhedsreformen “Sundhed tæt på dig”, som de mener vil underminere det dansk-tyske grænseoverskridende samarbejde. De to mindretalspartier frygter, at regeringens forslag om at flytte ansvaret for det grænseoverskridende samarbejde fra regionerne til kommunerne vil ødelægge årtiers succesfuld udvikling i grænseregionen.

“Regeringen er på vej til at ødelægge et velfungerende samarbejde”

Formand for Slesvigsk Parti, Rainer Naujeck, udtrykker sin dybe bekymring over reformens konsekvenser for det grænseoverskridende samarbejde mellem Danmark og Tyskland:

Regeringen er på vej til at ødelægge et velfungerende samarbejde, som vi har brugt årtier på at opbygge. Hvis ansvaret for dette komplekse samarbejde flyttes fra Region Syddanmark til de mange kommuner i regionen, vil strukturen falde fra hinanden. Region Syddanmark er en ligeværdig partner til delstaten Schleswig-Holstein, og det er den balance, der har sikret, at vi har kunnet udvikle fælles projekter inden for alt fra arbejdsmarked og transport til sundhed og klima. At sprede ansvaret ud på 22 syddanske og 17 sjællandske kommuner vil føre til kaos og stagnation.

De to mindretalspartier fremhæver i deres fælles brev, at den nuværende struktur er forankret i en række vigtige institutioner, herunder Region Sønderjylland-Schleswig, Regionskontoret og Interreg A-samarbejdet Deutschland-Danmark, hvor Region Sjælland også deltager. Denne struktur er, ifølge Naujeck, afgørende for at sikre sammenhæng og fortsat fremdrift på tværs af grænsen.

“Mindretallenes interesser overses”

Christian Dirschauer, formand for Sydslesvigsk Vælgerforening, er enig i kritikken og understreger, at regeringen med forslaget overser de særlige behov i grænseregionen og mindretallenes unikke position.

Mindretallenes interesser overses fuldstændig i denne reform. Vi har i mange år kæmpet for at sikre, at grænseoverskridende samarbejde bliver styrket, ikke svækket. Flytningen af ansvaret til kommunerne vil skabe uoverskuelige problemer, fordi kommunerne ikke har de nødvendige ressourcer eller overblik til at håndtere disse opgaver på samme niveau som regionerne. Det vil skade både mindretallene og den brede befolkning i grænseregionen.

Et klart budskab til regeringen: Træk forslaget tilbage

Slesvigsk Parti og Sydslesvigsk Vælgerforening opfordrer nu regeringen til at fjerne denne del af reformen og sikre, at det grænseoverskridende samarbejde forbliver en central opgave for regionerne, der har den nødvendige erfaring og kapacitet.

Vi står over for en potentiel katastrofe for det grænseoverskridende samarbejde, hvis dette forslag gennemføres,” afslutter de to formænd. “Vi appellerer kraftigt til regeringen om at tage dette element ud af reformudspillet. Samarbejdet med vores tyske naboer er for vigtigt til at blive ofret i en administrativ omlægning, der ikke tager højde for virkeligheden i grænseregionen.

De to mindretalspartier håber, at regeringen vil lytte til deres advarsler og handle i tide for at bevare det vigtige samarbejde, som har skabt stor værdi for både Danmark og Tyskland gennem årene.

Af Rainer Naujeck, Formand for Slesvigsk Parti og Christian Dirschauer, Formand for Sydslesvigsk Vælgerforening