LÆSERBREV: Det er 40 år siden, Danmark og Tyskland indgik aftalen om gensidig hjælp ved katastrofer. Det virker i dag næsten selvfølgeligt – men enhver vellykket redningsindsats bygger på tillid, samarbejde og viljen til at handle hurtigt, når det gælder. Vi har netop markeret jubilæet – og samtidig skrev vi under på en ny regional samarbejdsaftale: En aftale om gensidig vederlagsfri hjælp på tværs af grænsen. Det betyder helt enkelt: Når det brænder på, hjælper vi hinanden – uden regninger og uden tøven.
Gennem projekter som DanGer112 er der vokset et stærkt netværk frem, som også omfatter Brand og Redning Sønderjylland og Beredskab Sønderborg. Et netværk med dyb respekt og stor faglighed – en ægte blålysfamilie, vi kan stole på. I Sønderborg har vi allerede besluttet, at det grænseoverskridende beredskab skal være en fast del af vores sikkerhedsstruktur. I januar fik Slesvigsk Parti bred opbakning til at gøre samarbejdet permanent – og det arbejder vi nu målrettet videre med i fællesskab med de øvrige sønderjyske kommuner.
Tryghed skal ikke afhænge af projektmidler, men bygges på solide, forpligtende rammer. Sidste års opdatering af udrykningsbekendtgørelsen var godt nyt så også tyske udrykningskøretøjer kan krydse grænsen uden hindringer. Det er et konkret fremskridt for dem, der står med støvlerne i beredskabet. Næste skridt bør være en modernisering af den gamle 1985-aftale, så vi kan fjerne de sidste benspænd og styrke samarbejdet yderligere. For i bund og grund handler det her ikke om jura og paragraffer. Det handler om mennesker. Om tryghed. Om at få hjælp, når det virkelig gælder – hurtigt, effektivt og uden grænser.
Af Stephan Kleinschmidt (Slesvigsk Parti), 1. viceborgmester i Sønderborg Kommune